Prestatiedrang Verlagen – Omgaan met Prestatiedruk

Misschien is wel een van de meest gestelde vragen van mensen en clienten “hoe kan ik de lat wat lager leggen“. Of hoe komt het nou dat ik ‘m zo hoog leg. Nou, het antwoord daarop is dat lat als die hoog gelegd wordt, dus als je er veel voor doet of teveel voor doet om het goed te doen of om een goed mens te zijn, dan is dat altijd een overcompensatie van een onzekerheid die eronder zit.

En je zou kunnen zeggen dat ieder mens op een bepaalde manier in zijn leven ooit geleerd heeft de lat hoog te leggen. Punt is alleen dat als wij de lat te hoog voor onszelf dan is dat een vervreemdende rol die ons afhoudt van wie we werkelijk zijn. Dus dan is de vraag hoe kun je loslaten? Hoe kun al die eisen en die moetens die je aan jezelf stelt verlagen?

Het antwoord daarop is dat dat te maken heeft met je innerlijke dialoog, met hoe je in jezelf praat. En het heeft te maken met het verminderen van de criticus in je, het superego. En het heeft te maken met het vermeerderen van liefdevol denken.

Voor meer persoonlijke ontwikkeling tips, klik hier.

  Over Aad Dekker

Richt zich op groei en ontwikkeling van mens én organisatie. Door groei en ontwikkeling van mens én organisatie te stimuleren kan een organisatie komen tot een optimaal resultaat. Alles draait om de ontwikkeling van uw mensen en hun competenties.Wij helpen u bij het ontwikkelen van mensen, hun potentieel, competenties en het benutten ervan, zodat u uw concurrentiekracht direct en structureel vergroot.

7 reacties op “Prestatiedrang Verlagen – Omgaan met Prestatiedruk

 1. Aad is een bijzonder mens. Hij is enerzijds in staat om snel individuele en persoonlijke ontwikkelpunten te doorgronden en anderzijds om duidelijk een koppeling te maken met de gerelateerde theorie. Daarbij zorgt hij voor een ontspannen en prettige sfeer. Een training die absoluut als verrijking geldt..

  • De training bij Aad heeft mij veel zelfinzicht gebracht. Ik ben weer dichter bij mezelf en daardoor veel beter in staat om te gaan met de problemen die ik in mijn werk, maar ook in prive, tegenkom.
   Ik heb de training dan ook ervaren als een waardevolle investeringen in mezelf.

 2. Training & coaching bij Aad werken langdurig door…Ze hebben mij veel, inzicht, overzicht en vooral rust & blijdschap gebracht. Dagelijks pluk ik hier de vruchten van zowel privé als in mijn werk.

 3. Met Aad heb ik een persoonlijk traject doorlopen om kennis te maken met dat superego in mij. Aad begeleidt dat proces heel vakkundig en heel pragmatisch, met heel veel respect voor mijn proces. N.a.v. mijn verhalen wist hij altijd (een theorie of citaat uit) een boek uit zijn enorme boekenkast te toveren die spot-on mij inzicht gaf achtergronden.
  Het persoonlijke traject werd afgesloten met een weekje in Heucourt, met een groep mensen die ik daarvoor nog niet kende. Dit was het toefje slagroom op de taart, in één woord fantastisch. Met gelijkgestemden een intensief programma doorleven is spannend en leuk. Ik leer steeds meer over mezelf en weet dat dit één van de spaarzame markeerpunten in mijn leven is geweest.

 4. Ik heb de training ervaren als een eye-opener. Aad heeft mij in korte tijd laten zien hoe ik effectiever kan zijn in de omgang met mijzelf!

 5. Een week Heucourt betekende voor mij een week van bijzondere ontmoetingen met de andere deelnemers, met de begeleiders Aad en Alie en bovenal met mezelf! Het is intensief, inspirerend en vooral om nooit te vergeten. De ervaring van het meer in verbinding staan met jezelf is helend: het brengt je meer tot je kern. Je ervaart wat het betekent om met compassie te leven waardoor je meer in balans bent. Je krijgt het gevoel dat je snapt waar het om draait in het leven. Mijn week in Heucourt was de eerste week in april en inmiddels is het alweer juli. Dat maakt wel dat ik kan zeggen dat ik er dagelijks profijt heb van wat ik daar heb ervaren en het heeft een groep bijzondere vrienden opgeleverd.

  Ver weg van huis en haard, ver weg van alle dagelijkse beslommeringen lukte het mij om onder de bezielende leiding van Aad meer te ervaren wat mijn kern is. En wat daarvoor nodig is? mediteren, lichaamswerk (zoals bewegen op muziek) en werken aan jezelf. En niet te vergeten de goedverzorgde catering dankzij Alie, de prachtige boeketten bloemen en de brandende kaarsen.
  Het werken aan jezelf houdt in dat er een onderwerp of thema is dat je in de groep uitdiept, 1 op 1 met Aad. Natuurlijk voel je je veilig in de groep en het mooie is dat je ook weer leert van de anderen als ze met hun thema aan de slag gaan. Aad weet hierbij op treffende wijze je te begeleiden en te ondersteunen: gebruikmakend van een van de vele werkvormen die hij zich eigen heeft gemaakt. Ook vind ik dat hij integer te werk gaat, iedereen zijn eigen proces laat gaan en daarbij op gepaste wijze ondersteunt cq. begeleidt. En heel belangrijk: hij is er op gespitst dat elke deelnemer weer ” heel” naar huis gaat. Kortom: waar je ook staat in je leven, welk thema je ook hebt, hoe je leven er ook uit ziet: gun jezelf een week Heucourt! het is de investering meer dan waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *